Glutenfria brödrecept dag 1

Jag har ätit lite glutenfritt bröd som vi bakade på skolan i tidigare i veckan.

Havre- och lingonbullar

5 dl mjölk
2 dl fiberhusk
2 msk fibrex
3 dl Semper ren havre
50 g jäst
1 dl lingonsylt
2 msk olja
3 tsk salt
600 g (ca 10 dl) Semper Fin Mix

Gör såhär:
Lös upp jästen i den fingervarma mjölken 37 grader och tillsätt Fiber Husk, låt svälla i 10 minuter. Blanda samman alla övriga ingredienser i maskin med degkrok ca 5 minuter (spara 1 dl mjölmix till utbakningen). Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 minuter. Mjöla bakbordet med den sparade mjölmixen. Stjälp upp degen och dela den i ca 15 bitar som formas till bullar. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt, låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Pensla eller spraya bullarna med vatten, strö över havregryn. Grädda i mitten av ugnen, 250 grader i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Rosenbröd

50 g flytande margarin
2,5 dl vatten
25 g jäst
1 ägg
1 tsk salt
1 pkt Semper Mix (spara 1,5 dl till utbakningen)
Till pensling: 1 ägg
Till garnering: vallmofrön

Gör såhär:
Smält fettet, tillsätt vattnet och låt det bli ljummet, ca 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt ägg och salt. Arbeta in mixen, men spara 1,5 dl till utbakningen. Låt jäsa i ca 30 minuter. Arbeta ihop degen och dela den i 16 bitar. Rulla till runda bullar. Klipp ett kryss i bullarna och jäs på plåt ca 20 minuter. Pensla med ägg och strö på vallmofrö. Grädda i 250 grader, ca 10 minuter.

Foccacia

5 dl vatten
25 g jäst
1,5 tsk Fiber Husk
3 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk honung
ca 7 dl Finax mjölmix (ca 400 g)
2-3 msk olivolja (för att smörja formen samt pensla brödet)
1 dl urkärnade svarta oliver
1,5 tsk torkad rosmarin
1 tsk grovsalt

Gör såhär:
Smula ner jästen i en degbunken och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt fiberhust, olivolja, salt och honung. Rör om och låt stå att svälla i ca 10 minuter. Blanda ner mjölmixen och vispa degen med maskin i ca 5 minuter. Degen ska vara något lös och kladdig. Låt degen vila i bunken under bakduk i ca 30 minuter. Smörj en liten långpappa, ca 25×35 cm med ca hälften av olivoljan. Stjälp upp degen i formen och tryck ut den jämnt så att den täcker botten. Dela oliverna och tryck ner dem lätt i degen, jämnt fördelat över kakan. Ställ brödet att jäsa i ca 15-20 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla det färdigjästa brödet med olivolja och strö över rosmarin och grovsalt. Baka i mitten av ugnen i ca 35 minuter.

(Semper, Finax, Specialkost)

Förvara bröden i frysen och ta fram dem när de skall ätas så håller de sig saftiga!

2 Responses to Glutenfria brödrecept dag 1

  1. Pingback: Första dagen på glutenfri kost! « emma luu

  2. Pingback: Tredje och sista dagen på glutenfri kost « emma luu

Lämna en kommentar